Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Πριν αρχίσει η παράσταση...Συμβουλές πολλών χρήσεων για αφηγητές!!!

Αγαπημένοι φίλοι παραμυθάδες γειά σας και χαρά σας και αέρα στα πολύχρωμα πανιά σας.

Σκέφτηκα να γράψω δυο γραμμές για ένα θέμα πρακτικό για νέους κυρίως αφηγητές και για μεγαλύτερους βέβαια, αλλά το τριγυρίζω μέρες στο μυαλό μου μιας και σκέφτομαι μήπως είμαι πολύ της λεπτομέρειας και μήπως εγώ κατατρύχομαι από χιλιάδες ανασφάλειες και σκέψεις ενώ άλλοι αφηγητές είναι πιο χαλαροί... πριν από κάθε παράσταση...αλλά ας είναι. Το γράφω για όποιους ενδιαφέρει τελοσπάντων.

Μια παράσταση αφήγησης απαιτεί πολύ δουλειά πριν να βρεθείς στο μέρος που θα πεις τις ιστορίες σου και το ξέρουμε καλά όλοι μας: Να μιλήσεις, να εξηγήσεις, να δώσεις τιμή, να ξαναμιλήσεις, να βρεις ώρα, μέρος και τα λοιπά και τα λοιπά, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει από 2 λεπτά ως και μέρες...
Αυτό είναι μια διαδικασία που δεν θα αλλάξει γιατί το ίδιο γίνεται σε κάθε περίπτωση οργάνωσης εκδηλώσεων. Βέβαια μετά από 14-15 χρόνια τέτοιων συζητήσεων ίσως έχω κι εκεί να πω δυο λόγια αλλά σε άλλο αρθράκι.

Λοιπόν στα δικά μας:

1. Πριν φύγεις από το σπίτι

Πριν φύγεις από το σπίτι καλό είναι να έχεις ετοιμαστεί κατάλληλα.
  • Να έχεις φορέσει άνετα ρούχα (να έχεις πάρει και μια ζακέτα για σιγουριά ή μια δεύτερη αλλαξιά, καλοκαίρι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αναγκαίο μιας και ιδρώνουμε πιο εύκολα ή λερωνόμαστε. Ένα φουλάρι ή ένα σάλι είναι ωραία λύση γιατί μπορείς να το φορέσεις ή να το αφήσεις στην καρέκλα δίπλα σου να δίνει χρώμα. Οι άντρες αφηγητές μπορούν επίσης να έχουν κάποια στοιχεία (καπέλο, μαντιλάκι, κτλ) αλλά είναι προσωπικό για τον καθένα.
  • Πάρε νερό μαζί σου. Σίγουρα όλα μπορεί να συμβούν. Αν "πέσεις" σε φιλόξενους ανθρώπους θα σου έχουν και νεράκι και κερασματάκι και όλα, αν όχι έχε νερό μαζί σου. Ολα μπορεί να συμβούν. Αν θέλεις πάρε και ένα ελαφρύ σνακ. Λίγα κρακερς ή φρυγανιές. Δεν θέλεις να γουργουρίζει η κοιλιά σου στην παράσταση...
  • Αν έχεις στοιχεία σκηνογραφίας ή μουσικής, κεράκια, πανιά, καντηλέρια, μουσικά οργανάκια κτλ έλεγξε τα πριν φύγεις. Μπορεί να έχουν πάνω φύλλα, σκόνες και διάφορα άλλα που δεν θέλεις να τα δεις πριν από την παράσταση. Οπότε έλεγχος πριν να φύγεις. Βάλε τα σε μεγάλη τσάντα διπλωμένα σωστά. Τα οργανάκια με τάξη καθαρά και έτοιμα. Έλεγξε αν έχεις ρεσό ή σου έχουν τελειώσει και πάρε μαζί σου αναπτήρα.
  • ΠΑΡΕ ΤΑΙΝΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΟΨΗΣ μαζί σου θα σωθείς και θα μπορέσεις να βρεις ανέλπιστες λύσεις αν δεν έχεις που να κρεμάσεις τα πανιά σου ή τα στοιχεία που θέλεις.
  • Μην πιεις αλκοόλ ή καφέ πριν την παράσταση. Η αδρεναλίνη θα κάνει τη δουλειά της δεν θες "τονωτικά" που δεν ξέρεις πως θα λειτουργήσουν...εκτός αν το ελέγχεις.
  • Μην πιεις πολύ νερό...ε καταλαβαίνεις
  • Αν δεν θες να κάνεις ασκήσεις για το λαιμό, το χλιαρό τσάι μπορεί να κάνει καλή δουλειά γιατί θα ενυδατώσει και θα "ζεστάνει" τις φωνητικές σου χορδές.
  • Φύγε από το σπίτι νωρίς. Καλύτερα να περιμένεις παρά να αργήσεις. 

2. Ο χώρος

Έφτασες καλά! Ωραία. Τις περισσότερες φορές ο χώρος είναι ή ανοιχτός , πλατείες, αυλές σχολείων, εξοχές, ανοιχτά θεατράκια...ή τάξεις σχολείων και κλειστοί χώροι χωρίς πολλά πολλά. Ενας χώρος για σένα σε μια άκρη, καρέκλες ή χαλιά.

  • Η εμπειρία μου μου λέει πως είναι καλύτερα να διαμορφώσεις το χώρο μόνος σου. Αυτοί που φιλοξενούν μια αφήγηση σπάνια ξέρουν τις ανάγκες σου. Ομως η αφήγηση απαιτεί τη δημιουργία μιας παρέας, τη φιλοξενία της κοινότητας. Εσύ έχεις την τελετή στα χέρια σου. Μην αφήσεις να σε παρασύρουν οι δυσκολίες. Σήκωσε μανίκια και κάντο όπως εσύ θες. Ο Καναδός αφηγητής Dan Yasinsky λέει: "Η μεγαλύτερη αρετή του αφηγητή είναι να μεταφέρει έπιπλα σωστά και να ανοίγει την κουβέντα ανάμεσα σε άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους...α και να φτιάχνει καλό τσάι και να κερνάει τους μεγαλύτερους..." Εντάξει το τσάι για την Ελλάδα μπορεί να παραληφθεί...αν και ένα τσαγάκι πριν την παρασταση είναι τέλειο!!!
  • Κοίταξε τους προσανατολισμούς στο χώρο. Από που μπαίνει φως, κρύο ή ζέστη. Βρες τη σωστή γωνιά, εμπιστεύσου το ένστικτό σου και διαμόρφωσε το χώρο σου. Εσύ θα αφηγηθείς εσύ θα απλώσεις την ενέργειά σου στο χώρο. Πρέπει να αισθανθείς καλά πριν την αφήγηση.
  • Εκεί που δεν μπορείς να κάνεις πολλά, μην κάνεις. Προτίμησε την απλότητα του χώρου, αλλά σιγουρέψου οτι το κοινό θα κάθεται άνετα. Κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει αν κάθεται άβολα...τουλάχιστον όχι για πολύ.
  • Να έχεις μια ταινία ΔΙΠΛΗΣ ΟΨΗΣ...σωτήριο υλικό...
3. Λίγο πριν αρχίσεις
  • Σιγουρέψου οτι κάθονται όλοι καλά. Ρώτησέ τους. Ολα καλά, ώρα να συγκεντρωθείς
  • Κάνε τις τελευταίες συνεννοήσεις με το μουσικό σου αν έχεις. Από πριν έχεις δει μαζί του που θα καθίσει. Δείτε τους προσανατολισμούς σας. Μην του γυρίζεις την πλάτη...τον βγάζεις από την εικόνα. Αν ο μουσικός στις παραστάσεις σου είναι συνέχεια πίσω σου, όχι λόγω του χώρου αλλά επειδή δεν τον βάζεις μέσα στην εικόνα, στη λειτουργία της αφήγησης, τότε μην τον τραβάς άδικα τον άνθρωπο μόνο και μόνο για να έχεις μουσικό. Μπορεί να μην σου είναι απαραίτητος τελικά. Κάποιοι αφηγητές είναι καλύτεροι χωρίς μουσικούς. Δες το.
  • Ωραία πάρε θέση αγκάλιασε τον κόσμο και φέρτον κοντά (οχι κυριολεκτικά βέβαια...αφηγητής είσαι...ξέρεις!!).
Αν έχω ξεχάσει κάτι ...μου λέτε!
Καλή αφήγηση
14/11/2017
μ.π.

με αγάπη 😄💓💓💓💓💓💓💓💗💖