Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

 
Αγαπητοί φίλοι αφηγητές, παραμυθάδες, ιστορητές και εραστές του λόγου και του ρυθμού γειά και χαρά σας!!!
 
Οι παραμυθούδες του Ναυπλίου συμπράττουν για δεύτερη φορά με τις Πλειάδες και παρουσιάζουν μια ξεχωριστή παράσταση στην Αθήνα την Κυριακή. Όσοι είστε εκεί μπορείτε να περάσετε μαζί τους το απόγευμα της Κυριακής στο Ίδρυμα Κακογιάννη!
 
 
 
 
Οι Πλειάδες και Οι Παραμυθούδες του Ναυπλίου

Οκτώ γυναίκες… τρείς γενιές…
«Συναντάμε τις παραδόσεις»
παραδοσιακό πολυφωνικό τραγούδι και παραμύθια

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, στις 19:00

"Η παράδοση είναι ένας μικρός θησαυρός που τον κρατάμε απαλά στη χούφτα μας και τον προσφέρουμε με αγάπη στην επόμενη γενιά..."

Οι Πλειάδες και οι Παραμυθούδες του Ναυπλίου σας προσκαλούν με χαρά στην παράσταση «Συναντάμε τις παραδόσεις», μία βραδιά με πολυφωνικό τραγούδι και παραμύθια, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 στις 19:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Οι Πλειάδες και οι Παραμυθούδες του Ναυπλίου ενώνουν το ηπειρώτικο και μεσογειακό πολυφωνικό τραγούδι με την αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών. Οι δύο ομάδες, το 2006 -τότε άγνωστες μεταξύ τους- ξεκίνησαν τη διαδρομή τους και ως σήμερα μελετούν παράλληλες παραδόσεις. Οι Πλειάδες μελετούν την ερμηνεία της πολυφωνικής παραδοσιακής μουσικής και οι παραμυθούδες του Ναυπλίου τα παραδοσιακά παραμύθια. Μετά την πρώτη συγκινητική τους συνάντηση στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, ανταμώνουν τώρα στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Συντελεστές

Παραμυθούδες του Ναυπλίου: Βέρα Λάρδη, Φωτεινή Βασιλείου, Γιάννα Βασιλείου, Σοφία Ασλανίδου
Γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες: Βασούλα Δελλή, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου

Πρόγραμμα


1) Φίλοι μ' καλώς ορίσατε
2) Ergen dedo
3) Τα τρία πλουσιόπαιδα και η πλουσιοκόρη
4) Σε πολλές χαρές που πήγα
5) Σάββατο βράδυ
6) Μάν' αργυρό κλωντήρι
7) Η Μυρσινιώ
8) Ο Γιάννος και η Μαριγώ
9) Adra mou paei
10) Η ρόκα, ο αργαλειός και το βελόνι
11) Το γιασεμί
12) Άνοιξη
13) Ja salio
14) Ο Μισακάκης
15) Το τραγούδι της ειρήνης
16) Rumelai
17) Τα Μαργούδι

---------

ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ «ΠΛΕΙΑΔΕΣ»
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2006 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του είναι να συμβάλει, μέσα από την ανάπτυξη έντονης καλλιτεχνικής δράσης, στην προβολή της ελληνόφωνης πολυφωνίας της Ηπείρου, ώστε να αναγνωριστεί η αξία της και να κινητοποιηθούν άμεσα όλοι εκείνοι, που θα μπορέσουν να την υπηρετήσουν και να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές. 

Με σημαντική εμπειρία στη μελέτη και την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τα μέλη του συνόλου έχουν πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων, συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ως Πλειάδες πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες (encardia, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Σωτηρίου, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Στεφανία Παπαμιχαήλ, Λένα Πετροπούλου, Θεόφιλος Σωτηριάδης, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Κώστας Χανής, Rotting Christ, Γιώργος Γάκης κ.ά.), διερευνώντας τη δημιουργική σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης.

Η συνεργασία τους με τον Κώστα Βόμβολο και τον Κώστα Θεοδώρου διευρύνει τους ορίζοντες της φωνητικής αναζήτησής τους. Για το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου γράφουν κι ερμηνεύουν το 2011 τη μουσική της παράστασης «Berlin Alexanderplatz» του Alfred Döblin, και το 2012  ερμηνεύουν δυο τραγούδια της παράστασης «Ό,τι πιο πολύ ποθείς» σε μουσική Πάρη Παρασχόπουλου, και πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Σταθμοί».

Επελέγησαν κι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην 14η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με «Το πέρασμα» (παράσταση βασισμένη σε ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια). Τον Μάιο του 2013 οι Swans τις επέλεξαν ως support στη συναυλία που πραγματοποίησαν στον Μύλο της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμά τους έχει παρουσιαστεί στην ΕΡΤ-3.

Τον Ιανουάριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο τους cd «Περιπλανώμενες Πλειάδες».

Τον Μάρτιο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014 παρουσίασαν, σε συνεργασία με τους encardia, τη μουσικοχορευτική παράσταση «Γυναίκες της πέτρας» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών αντιστοίχως.

«Πλειάδες» είναι οι: Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Δέσποινα Καλπενίδου, Ναταλία Λαμπαδάκη, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου.

----------

Παραμυθούδες του Ναυπλίου
Τέσσερεις γυναίκες που συναντήθηκαν σε μια εκδήλωση παραμυθιών το 2006 και από τότε μαζί μελετούν και πειραματίζονται στην αφήγηση του παραδοσιακού παραμυθιού.  Αφηγούνται σταθερά από το 2006 παραμύθια στη βιβλιοθήκη και την πινακοθήκη του Ναυπλίου, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του Ναυπλίου και διοργανώνουν βραδιές παραμυθιών.

Αγαπάνε την αφήγηση και στηρίζουν τη συνέχεια της προφορικής μας παράδοσης.  Με μεγάλη ευγνωμοσύνη σε όσους μετέφεραν την παράδοση στο σήμερα νοιώθουν το παραμύθι ως προοπτική ζωής.

Τα τελευταία δύο χρόνια συνδέουν την αφήγηση με τη μουσική και το τραγούδι.

οι Πλειάδες και οι Παραμυθούδες του Ναυπλίου
«Συναντάμε τις παραδόσεις»
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014,  στις 19:00


Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια παράστασης: 90΄
Τιμή εισιτηρίου: 10€