Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΟΡΕΣ: ΤΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ!




Παράλληλη η πορεία μας με τις Παραμυθοκόρες. Πολλές φορές συναντηθήκαμε σε γεγονότα παραμυθιακά όπως φεστιβάλ, εκδηλώσεις, χώρους αφήγησης. 
Εργάτριες του λόγου, αφηγούνται, τραγουδούν και μας ταξιδεύουν με τις άρτιες και προσεγμένες παραστάσεις τους.
Η Βασιλεία Βαξεβάνη, η Αντωνία Βέλιου και η Ιφιγένεια Κακριδώνη, είναι οι ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΟΡΕΣ.

Τις ευχαριστώ που δέχτηκαν να φιλοξενηθούν στο blog μου.

Παραμυθούδες, ούτε μια, ούτε δύο αλλά τρεις! Μαζί τόσα χρόνια! Πως ξεκίνησε η συνεργασία σας;
Συναντηθήκαμε στο σεμινάριο αφήγησης της Μάνιας Μαράτου στο Μικρό Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια, η αγάπη μας για τα παραμύθια μας έφερε στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης. Όσο ήμασταν εκεί αποφασίσαμε ότι θέλουμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με την αφήγηση και αυτό το ονειρευτήκαμε μαζί, σαν ομάδα. Χωρίς πολλή σκέψη ψάξαμε χώρους που θα μπορούσαν να μας φιλοξενήσουν και έτσι το 2008 ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με τη μουσική σκηνή «Μακάρι»

Αφηγείστε μόνο μαζί ή μπορεί και κάθε μια να αφηγηθεί μόνη της αν θέλει;
Προτιμάμε πάντα να αφηγούμαστε μαζί και μάλιστα το απολαμβάνουμε πολύ να μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία. Έτσι η κάθε μία προσθέτει κάτι από τη δική της προσωπικότητα και δυναμική. Αλλά αν οι περιστάσεις το απαιτούν αφηγείται και κάθε μία μόνη της. Άλλωστε, η κάθε μια συνεργάζεται με διαφορετικό μουσείο όπου φτιάχνει τα δικά της προγράμματα και τις δικές της παραστάσεις.

Παραμυθοκόρες, πως "δουλεύετε" τα παραμύθια σας; Πως ξεχωρίζετε τις ιστορίες που θα πείτε;
Μας αρέσει οι παραστάσεις μας να έχουν ένα θέμα, ένα πλαίσιο. Κάποιες φορές μας οδηγούν σε αυτό το θέμα οι ίδιες οι ιστορίες που τις διαβάσαμε ή τις ακούσαμε και μας άρεσαν πολύ. Άλλες πάλι φορές έχουμε επιλέξει ένα θέμα που μας απασχολεί και με βάση αυτό ψάχνουμε τις ιστορίες και τα παραμύθια. Στις παραστάσεις για παιδιά η επιλογή των ιστοριών γίνεται και με βάση την ηλικία των παιδιών στα οποία απευθυνόμαστε.
Μετά αρχίζει η δουλειά! Πρόβες, πρόβες, πρόβες. Δουλεύουμε όλες μαζί, ακούει και διορθώνει η μία την άλλη και η παράσταση παίρνει σιγά σιγά τη μορφή που θέλουμε.

Έχετε πάρει μέρος σε σημαντικούς θεσμούς και φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, πείτε μας για τις εμπειρίες σας; Πως είναι να αφηγείται κανείς σε ξενόγλωσσο κοινό και τι δυσκολίες έχει;
Είναι πολύ όμορφη εμπειρία να αφηγείσαι σε φεστιβάλ. Το κοινό έχει έρθει για να ζήσει την εμπειρία της αφήγησης και όλα κινούνται γύρω από αυτό. Επίσης, σου δίνεται η ευκαιρία να ακούσεις και να δεις άλλους αφηγητές, να συνομιλήσεις μαζί τους και να ανταλλάξεις απόψεις. Όλα αυτά ισχύουν τόσο για τα φεστιβάλ στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Η βασική διαφορά για εμάς είναι το φράγμα της γλώσσας. Έχει χρειαστεί να αφηγηθούμε σε άλλες γλώσσες οπότε έπρεπε και η σκέψη μας να διαμορφωθεί ανάλογα, να προσαρμοστούμε στο ρυθμό μιας διαφορετικής γλώσσας αλλά και στον τρόπο έκφρασης. Γι’ αυτό και χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά απ’ τη μεριά μας. Βέβαια, πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι μια διαδικασία που απολαμβάνουμε πολύ!

Όταν αφηγείστε έξω από την Ελλάδα διαλέγετε Ελληνικά παραμύθια και μύθους; Πως τα δέχεται ο κόσμος;

Κυρίως επιλέγουμε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια και ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Σε ένα διεθνές φεστιβάλ το κοινό περιμένει να δει από τον κάθε αφηγητή στοιχεία από τη κουλτούρα της χώρας του. Ειδικότερα για τους Έλληνες η προσμονή τους είναι να ακούσουν ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Έτσι το κοινό ενθουσιάζεται και απολαμβάνει να ακούει ελληνικούς μύθους από τρεις Ελληνίδες.

Ξεκινήσατε μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία με τη Λέσχη Αφήγησης «Λες;». Πείτε μας για την ιδέα και την υλοποίησή της; Σε ποιους απευθύνεστε; Πως πάει; Ποιες δυσκολίες συναντήσατε;
Η ιδέα μας ήρθε σε ένα ταξίδι μας στην Αγγλία όπου o Peter Chand – εξαιρετικός αφηγητής που ζει στην Αγγλία – μας κάλεσε σε μια Λέσχη Αφήγησης (storytelling club). Ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα και με τη πολύτιμη βοήθεια και τις συμβουλές του Peter αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα. Η Λέσχη είναι ανοιχτή κυριολεκτικά σε όλους! Όποιος θέλει και έχει τη διάθεση να μοιραστεί ιστορίες μπορεί να έρθει στις συναντήσεις της Λέσχης. Η είσοδος είναι ελεύθερη και στη πραγματικότητα γινόμαστε μια παρέα, μοιραζόμαστε εμπειρίες και παραμύθια και παίζουμε όλοι μαζί αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια.
Στην αρχή το στήριξε με αγάπη το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ που μας παραχώρησε το χώρο του και αφού όλοι το αγαπήσαμε όλα ξεκίνησαν όμορφα.

Που στεγάζεται τώρα η ΛΕΣΧΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ και κάθε πότε βρίσκεστε; Πως μπορεί κάποιος να συμμετέχει;
Φέτος, μας άνοιξε το χώρο του το «Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας». Μια φορά το μήνα, συνήθως Τετάρτες απόγευμα συναντιόμαστε, λέμε ιστορίες και αποφασίζουμε το θέμα της επόμενης φοράς. Μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Λέσχης στο blog μας. 

Η μουσική και το τραγούδι είναι συνοδοιπόρος στις παραστάσεις σας, όπως και σε αρκετούς αφηγητές. Πως χρωματίζει την αφήγησή σας; Και τι τραγούδια διαλέγετε συνήθως; Γράφετε και δικά σας;
Από την αρχή η μουσική εντάχθηκε στις παραστάσεις μας γιατί μια από εμάς, η Ιφιγένεια, είναι και μουσικός. Το γεγονός ότι είναι και αφηγήτρια και μουσικός της δίνει την ικανότητα να «αφουγκράζεται» πού η ιστορία χρειάζεται μουσική και έτσι η μουσική εντάσσεται αρμονικά στις παραστάσεις μας. Η Ιφιγένεια παίζει κιθάρα και τραγουδάει και οι υπόλοιπες παίζουμε παραδοσιακά κρουστά. Φυσικά, πάντα οι ιστορίες έχουν τον πρώτο και τα τραγούδια την υπηρετούν.
Τα τραγούδια που διαλέγουμε είναι σχετικά με το θέμα της κάθε παράστασης και είναι συχνά παραδοσιακά αλλά και έντεχνα. Πέρα όμως από αυτά, η Ιφιγένεια γράφει και δικά της τραγούδια και μελωδίες.

Κορίτσια, μαζί με μια ευχή για την αφήγηση θα ήθελα ή κάθε μια να μοιραστεί μαζί μας μια ιστοριούλα ή τον τίτλο μιας αγαπημένης ιστορίας σας.
Κοινή μας ευχή είναι όλο και περισσότερος κόσμος να ανακαλύπτει τη μαγεία των παραμυθιών και της αφήγησης όπως έκανε και ο ήρωας μια από τις αγαπημένες μας ιστορίες που νόμιζε ότι δεν έχει ιστορία να πει μέχρι που ανακάλυψε τον παραμυθά μέσα του.

Όποιος θα ήθελε να παρακολουθεί τις δράσεις μας μπορεί να επισκέπτεται το blog μας paramythokores.blogspot.gr ή να μας στείλει ένα mail στο info@paramythokores.gr